We współczesności uczulenia pokarmowe występują częściej niż kiedyś. Na szczęście diagnozowanie tego typu nietolerancji również jest na lepszym poziomie. Przy uczuleniu na produkty zawierające gluten do podstawowych symptomów, które mogą wzbudzić niepokój można zaliczyć: bóle jamy brzusznej, brak apetytu, częste rozwolnienie, nudności, a nawet owrzodzenia w jamie ustnej czy migreny. Wskutek uczulenia na gluten może pojawiać się też anemia wywołana niedoborem żelaza w organizmie, a także nieprawidłowości dotyczące krzepliwości. Oczywiście nie trzeba, aby czekać na pojawienie się powyższych objawów. Mamy przecież możliwość wykonania odpowiedniego testu. W oparciu wynik niezbędne mogą się stać modyfikacje diety, a co z tym związane – również sposobu codziennego funkcjonowania. Z naszego jadłospisu musimy wyeliminować sporo produktów żywnościowych. Niedozwolone są w szczególności: produkty mające w składzie takie zboża, jak: pszenica, żyto, jęczmień oraz owies. Mamy tutaj na myśli nie tylko pieczywo, lecz także różnego rodzaju napoje – kawę zbożową, wódkę czy piwo. Jednostki uczulone na gluten muszą pamiętać też o uważnym przeglądaniu składów produktów gotowych. Istotne jest też unikanie jedzenia takich dań, co do których nie mamy informacji na temat składu. Tak w wypadku pożywienia, jak i preparatów leczniczych.
jakie produkty dozwolone i zabronione są w diecie bezglutenowej dowiesz się z naszego artykułu
Różnego rodzaju stabilizatory niemal na pewno mają w sobie gluten. Nie warto się jednak martwić na zapas. Pozbawione glutenu pokarmy są aktualnie łatwo osiągalne, nie tylko w sklepach z tzw. zdrową żywnością, ale również w większych sklepach. Ponad to sporo piekarnii prowadzi sprzedaż nie zawierające glutenu wyroby. W menu dobrze jest uwzględnić jak najwięcej produktów świeżyć, nieprzetworzonych, takich jak różne owoce, warzywa, mięsa, ryby, jaja oraz nabiał – w naturalnej formie. Dietę nietolerującego glutenu także można skomponować w zróżnicowanej formie. Nie jest konieczne nawet wyeliminowanie słodyczy. Życie uczulonego na gluten pacjenta w aspekcie codziennym po prostu stawia wymóg większej uwagi w wyborze produktów żywnościowych oraz leków.